De skålte i håndslipte champagneglass, og leste i lyset av munnblåste lampetter i lugarene sine. Hadeland Glassverk har gjenopptatt produksjonen av unike objekter fra Amerikalinjens storhetstid, til glede for nye gjester og oppdagere.

 

Det er fantastisk å være med på å hente frem perlene, og revitalisere en liten bit av vår felles kulturarv, sier Wilhelm Hartwig, direktør for Amerikalinjen: «Linjen betydde enormt mye for mange mennesker gjennom så mange år.»

 

Kulturarv under jorda

 

I en arkivhylle i en kjeller på Jevnaker har Hadeland Glassverk tatt vare på objekter, tegninger og dokumenter som gir et levende bilde av hvordan amerikafarerne spiste og drakk på overfarten over Atlanterhavet.

 

Glassverket produserte for Amerikalinjen gjennom mer enn 60 år forteller Maud Gjeruldsen Bugge, designsjef ved Hadeland Glassverk.

 

I arkivet fant hun alt fra forseggjorte champagneglass laget for spesielle anledninger til hverdagsserviset som ble benyttet av reisende på tredje klasse, og kanskje også besetningen. Hadeland Glassverk leverte også lampetter til lugarene, lysekroner i spisesalene, vaser og askebegre med den karakteristiske logoen til NAL.

 

 

Livet til sjøs

 

De store rederiene var et kjempemarked for Hadeland Glassverk, spesielt i etterkrigsårene. Helt siden 1762 har glassverket vært med på å prege det offentlige og private Norge. I arkivet har vi mer enn 35 000 gjenstander som alle har sin historie å fortelle, sier Gjeruldsen Bugge.

  

Det er fantastisk gøy at det nå bokstavelig talt blåses nytt liv i Amerikalinjen, at de historiske objektene inngår i nye sosiale sammenhenger. Både champagneglassene og lampettene vi setter i produksjon igjen er munnblåste. Glassene er i tillegg håndslipte, og det er mer enn åtte forskjellige personer som utfører oppgaver på hvert enkelt glass, forteller Gjeruldsen Bugge.

 

 

Skål for nye opplevelser!

 

Champagneglassene er flate, har dråpeformet fot med fasettslipninger og en diskret sandblåst logo. Glassene forteller ikke bare historien om forventningsfulle skåler for nye havner og opplevelser, men også om en annen drikkekultur.

 

– Glassene er nette. Drikkevanene har forandret seg siden 1950-tallet. I dag er champagneglassene gjerne større. Dette er eksklusive håndlagde glass du neppe har sett maken til noe annet sted. Det å ta inn elementer fra historien og samtidig skape noe helt nytt, gjør konseptet både interessant og autentisk, sier Maud.

 

 

Tradisjon og innovasjon

 

Hadeland Glassverk er en av Norges aller eldste bedrifter. I mer enn 250 år har glassverket levert håndblåste flasker, apotek- og medisinglass, og etter hvert nydelige glass, lysekroner og fat. Med egne designere og kunstnere tilknyttet virksomheten har glassverket evnet å fornye seg og samtidig skape tidløse objekter av høy kvalitet.

 

Wilhelm Hartwig på Amerikalinjen setter stor pris på samarbeidet.

 

«Vi har vært med på en fantastiske reise sammen med Hadeland Glassverk. For oss er de en optimal partner med en faktisk link til historien og produksjon i Norge. Det har vært magisk å dykke ned i arkivene, og se historien tre levende frem mellom nedstøvede hyller og arkivskap. Nå gleder vi oss til å invitere gjester til en eksklusiv åpningsskål med historisk sus.»

 

Under åpningsfesten gjenskapte Head Chef, Steffen Hansen og hans team den originale menyen fra Amerikalinjens jomfrutur. Menyen bestod av det beste av norske og internasjonale råvarer og gjestene som norsk røkt laks, olivensuppe, karamelisert ananas  - og skålte i Chateau Margueaux,  Berg Shlossbergh og Moët y Chandon Demi sec.

 

For å gjenskape noe av stemningen, ble det utviklet 200 kg champagne kjølere i is, formet som det originale champagne glasset fra Hadeland glassverk. 

 

Amerikalinjen er åpnet, og reisen fortsetter inn i fremtiden.